Tymianek / Thyme – Thymus vulgaris

o tym olejku wzmiankuje się w jednym z najstarszych znanych zapisów medycznych. Papirus z Eber ( datowany na XVI w przed Chrystusem ) ze starożytnego Egiptu wymienia 877 receptur, przepisów oraz zaleceń użycia olejku z Tymianku. Egipcjanie używali tego oleju do balsamowania zwłok faraonów. Olejek z Tymianku został skatalogowany w „Dioskorides De Materia Medica„ z Anno Domini 78 pierwszym cieszącym się dużym autorytetem Europejskim Przewodniku Medycznym, który stał się standardem zlecającym kuracje przy pomocy uznanych leczniczych roślin przez ponad 1700 lat. Tymianek był również wymieniany w „Medykamentach Hildegarda„ będących kompilacja wczesnej Germańskiej medycyny napisana przez wielce szanowanego Benedyktyńskiego zielarza Hildegarda z Bingen ( 1098 – 1179 ).

Właściwości lecznicze:

  • przeciwdziała procesom starzenia,
  • w niezwykle silny sposób zabija mikroby,
  • jest antygrzybiczny, antywirusowy i antypasożytniczy, antyseptyczny,
  • jest bogaty w fenylopropanoidy, zawiera tymol, wzmacniający system odpornościowy,
  • wspomaga naturalne systemy obronne organizmu,
  • silnie odmładza organy wewnętrzne.

Zalecenia:

  • wszelkie choroby infekcyjne, np. bóle gardła, sercowo-naczyniowe,
  • choroba Alzheimera,
  • zapalenie wątroby,
  • olejek ten jest używany do zwalczania bakterii wywołujących wąglika (anthrax),
  • chroni wątrobę

Wpływ aromatu:

  • sama jego nazwa oznacza, dzielny i bohaterski, tak więc nawet legiony rzymskie używały go, aby wzmocnić odwagę w czasie słynnych kampanii rzymskich, jego zapach jest niezwykle dobroczynny dla wszystkich zmęczonych, czy też wyczerpanych chorobą. Pozwala im przezwyciężyć to zmęczenie, wyczerpanie i osłabienie.

Sposób użycia:

  • mieszamy 1 część olejku z 4 częściami olejku bazowego (jeśli nie mamy to z bardzo czystym i dobrym olejem warzywnym) i dodajemy 1-2 krople na wybrane miejsca,
  • rozpylamy w otoczeniu, w którym przebywamy,
  • używamy jako dietetyczny dodatek do pożywienia oraz stosujemy jako doskonałą aromatyczna i niezwykle zdrową przyprawę do posiłków (1 krople po zakończeniu gotowania, czy smażenia). Należy do najbardziej popularnych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się do potraw tłustych i ciężkostrawnych, gęstych zup ( grochowa, fasolowa, ziemniaczana, kapuśniak ) oraz sosów, poprawia smak pieczonej wołowiny, drobiu, baraniny, dziczyzny oraz bigosu. Dodaje się do zup, surówek, marynat i wędzonych mięs. Świetnie się komponuje z pizza serem i warzywami.

Uwagi:

  • Kobiety w ciąży użycie olejku powinny skonsultować z lekarzem.
  • Zawsze przed zastosowaniem na skórę – rozcieńczyć!
  • Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci