Pieprz czarny / Black Pepper (Piper Nigrum)

Olejek z czarnego pieprzu ma godne uwagi zastosowanie zarówno zewnętrzne i wewnętrzne. Dodaje pikanterii i ostrości potrawom podczas gotowania a także wspiera system odpornościowy  w chorobach sezonowych i środowiskowych. Pieprz czarny jest najbardziej znany jako przyprawa do gotowania, który poprawia smak potraw, ale korzyści ze stosowanie go wewnętrznie i miejscowo są również godne uwagi. Ten olejek jest bogaty w monoterpeny i seskwiterpeny, znane z ich działania antyoksydacyjnego i zdolności, odpierania zagrożeń środowiskowych i sezonowych. Olejek czarny pieprz poprawia krążenie, ale powinien być stosowany z ostrożnością, ponieważ stosowany miejscowo może wywołać silne odczucie  ciepła. Olejek ten pomaga również w trawieniu pokarmów, co czyni go idealnym olejkiem do gotowania i można cieszyć się zarówno z jego smakiem i korzyści wewnętrznych.

Podstawowe zalety:

  • Działanie antyoksydacyjne
  • Poprawia krążenie
  • Wspiera trawienie
  • Poprawia smak potraw
  • Łagodzi uczucie niepokoju

 Zastosowanie:

  • Daje odczucie ciepła np podczas kojącego masażu w połączeniu z jedną lub dwiema kroplami doTERRA olej kokosowy.
  • Rozproszony lub wdychany bezpośrednio uspokaja.
  • Przyjmuj od jednej do dwóch kropli dziennie w kapsułce podczas chorób sezonowych. 
  • Dodaj do mięs, zup, przystawek, sałatek do poprawy smaku żywności by wspierać trawienie.

 Jak stosować?

  • Dyfuzor: Użyj od trzech do czterech kropli w dyfuzorze. 
  • Stosowanie wewnętrzne: jako dodatek do potraw 
  • Miejscowe zastosowanie: stosować jedną lub dwie krople dla wybranego obszaru ciała. Połącz z olejem kokosowym doTERRA, aby zminimalizować wrażliwość skóry.

 Opis aromatu: Gorący, ostry, owocowy, korzenny

Metoda pozyskiwania: destylacja  parą

Część rośliny: owoc

Główne składniki: Kariofilen, limonen, karen, sabinene

 Ostrzeżenia: Może podrażniać skórę. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, należy skonsultować się z lekarzem. Unikaj kontaktu z oczami, uszami i wewnętrznymi obszarami wrażliwymi.jako dodatek do potraw