Mirt cytrynowy / Lemon Myrtle – Backhousia citriodora
Mirt cytrynowy jest drzewem naturalnie występującym w północno-wschodniej Australii. Jego liście charakteryzują się przyjemnym cytrynowym zapachem i są używane jako przyprawa w kuchni. Z liści destylowany jest olejek eteryczny. Ma on słodki, cytrynowy zapach, przyjemniejszy i głębszy niż zapach cytryny.
Olejek ten ma wyjątkowo silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jest silniejszy od popularnego olejku z drzewa herbacianego czy olejku eukaliptusowego.
Olejek może być pomocny w dolegliwościach układu oddechowego, ma też działanie relaksujące, rozładowuje emocje, pomaga w dobrym śnie. Olejek mirtu cytrynowego jest również stosowany w celach kulinarnych, do aromatyzowania potraw (sosów, majonezów, lodów, ciast i innych). Dodaje się jedną kroplę olejku, nie więcej!
Uwaga! Ze względu na wysoką zawartość cytralu olejek mirtu cytrynowego może podrażniać skórę. Dlatego w przypadku aplikacji na skórę olejek należy używać w dużym rozcieńczeniu i uprzednio wykonać próbę na wewnętrznej stronie przedramienia.