Koper włoski / Fennel – Foeniculum vulgare
Zdrowotne wykorzystywanie kopru włoskiego sięga starożytnego Rzymu. Olejek kopru wspiera zdrowe trawienie i układ oddechowy, a wypływający unikalny aromat i smak lukrecji. Koper może dorastać do prawie dwóch metrów wysokości i ma delikatne, pierzaste liście. Historia stosowania kopru włoskiego sięga dawnych czasów, kiedy wojownicy rzymscy spożywali koper, aby być silnym i gotowym do walki. Koper jest najlepiej znany z wyraźnego aromatu i smaku lukrecji i ma właściwości wspierania zdrowego trawienia. Koper może pomóc w utrzymaniu zdrowych płuc i dróg oddechowych i może być dodawany do wody lub herbaty, aby pomóc w walce słodkimi zachciankami. Koper jest również znany ze swojej zdolności do wspierania zdrowego metabolizm oraz wspiera funkcjonowanie wątroby i krążenia
Podstawowe zalety
- Wspiera zdrowe trawienie
- Wspiera zdrowy układ oddechowy
- Poprawia metabolizm oraz pracę wątroby i krążenie
Zastosowanie:
- Przyjmij wewnętrznie dla wspierania zdrowego układu oddechowego.
- Umieścić kroplę kopru włoskiego w wodzie lub herbacie, aby pomóc w walce z słodkimi zachciankami.
- Dodaj do deserów jako dodatkową głębię smaku.
- Dodanie 1-2 kropli w kapsułce wspiera trawienie
Jak stosować?
Dyfuzor: Użyj od trzech do czterech kropli w dyfuzorze.
Stosowanie wewnętrzne: Rozpuścić jedną kroplę w 100 ml cieczy.
Miejscowe zastosowanie: stosować jedną lub dwie krople dla wybranego obszaru ciała. Połącz z olejem kokosowym doTERRA, aby zminimalizować wrażliwość skóry.
Opis aromatu: Lukrecja, słodki, miód
Metoda pozyskiwania: destylacja parą
Część rośliny: nasiona
Główne składniki: E-anetol, fenchol, α-pinen
Ostrzeżenia: Może podrażniać skórę. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, należy skonsultować się z lekarzem. Unikaj kontaktu z oczami, uszami i wewnętrznymi obszarami wrażliwymi.