Pieprz czarny / Black Pepper (Piper Nigrum)
Olejek z czarnego pieprzu ma godne uwagi zastosowanie zarówno zewnętrzne i wewnętrzne. Dodaje pikanterii i ostrości potrawom podczas gotowania a także wspiera system odpornościowy w chorobach sezonowych i środowiskowych. Pieprz czarny jest najbardziej znany jako przyprawa do gotowania, który poprawia smak potraw, ale korzyści ze stosowanie go wewnętrznie i miejscowo są również godne uwagi. Ten olejek jest bogaty w monoterpeny i seskwiterpeny, znane z ich działania antyoksydacyjnego i zdolności, odpierania zagrożeń środowiskowych i sezonowych. Olejek czarny pieprz poprawia krążenie, ale powinien być stosowany z ostrożnością, ponieważ stosowany miejscowo może wywołać silne odczucie ciepła. Olejek ten pomaga również w trawieniu pokarmów, co czyni go idealnym olejkiem do gotowania i można cieszyć się zarówno z jego smakiem i korzyści wewnętrznych.
Podstawowe zalety:
- Działanie antyoksydacyjne
- Poprawia krążenie
- Wspiera trawienie
- Poprawia smak potraw
- Łagodzi uczucie niepokoju
Zastosowanie:
- Daje odczucie ciepła np podczas kojącego masażu w połączeniu z jedną lub dwiema kroplami doTERRA olej kokosowy.
- Rozproszony lub wdychany bezpośrednio uspokaja.
- Przyjmuj od jednej do dwóch kropli dziennie w kapsułce podczas chorób sezonowych.
- Dodaj do mięs, zup, przystawek, sałatek do poprawy smaku żywności by wspierać trawienie.
Jak stosować?
- Dyfuzor: Użyj od trzech do czterech kropli w dyfuzorze.
- Stosowanie wewnętrzne: jako dodatek do potraw
- Miejscowe zastosowanie: stosować jedną lub dwie krople dla wybranego obszaru ciała. Połącz z olejem kokosowym doTERRA, aby zminimalizować wrażliwość skóry.
Opis aromatu: Gorący, ostry, owocowy, korzenny
Metoda pozyskiwania: destylacja parą
Część rośliny: owoc
Główne składniki: Kariofilen, limonen, karen, sabinene
Ostrzeżenia: Może podrażniać skórę. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, należy skonsultować się z lekarzem. Unikaj kontaktu z oczami, uszami i wewnętrznymi obszarami wrażliwymi.jako dodatek do potraw