Kolendra / Coriander – Coriandum sativum
Świeży, ziołowy zapach olejku kolendry sprawia, że jest przydatny zarówno do gotowania, a także ma ogromne właściwości odtruwające i oczyszczające. Zarówno zastosowanie kulinarne jak i dodatkowe korzyści kolendry zostały udokumentowane przez wieki. Olejek kolendry wspiera zdrowe trawienie i działa jako silny środek czyszczący i odtruwający. Stosowana miejscowo, kolendra jest bardzo kojąca i chłodząca dla skóry. Kolendra może być stosowana na niestrawność, ma właściwości antyoksydacyjne umożliwiające eliminowanie wolnych rodników, przyczynia się do neutralizowania metali ciężkich z ciała ludzkiego. Ma bardzo silne działanie antybakteryjne i jest stosowana jako środek przeciw grzybicom. Dodaje świeży, ziołowy aromat do różnych mieszanek olejków gdy jest rozpraszany w powietrzu. Zastosowań kulinarnych olejku kolendry są nieograniczone, daje aromatyczny smak do mięs, sałatek, dipów i guacamole.
Podstawowe zalety:
- Wspiera i poprawia trawienie
- Bardzo silnie oczyszcza i odtruwa organizm
- Daje świeży i smaczny smak do potraw
Zastosowanie:
- Umieść dwie krople w kapsułce, by doświadczyć oczyszczenia i działania odtruwającego.
- Dodaj do frytek, sałatek, dipów, by dodać smak do potraw.
- Rozproszony w powietrzu z olejkiem cytrusowym daje świeży, ziołowy aromat.
- Wspomaga trawieniem po obfitych i ciężkich posiłkach.
Jak stosować?
Dyfuzor: Użyj od trzech do czterech kropli w dyfuzorze.
Stosowanie wewnętrzne: Rozpuścić jedną kroplę w 100 ml cieczy.
Miejscowe zastosowanie: stosować jedną lub dwie krople dla wybranego obszaru ciała. Połącz z olejem kokosowym doTERRA, aby zminimalizować wrażliwość skóry.
Opis aromatu: Świeży, ziołowy, słodki, ostry
Metoda pozyskiwania: destylacja parą
Część rośliny: liść
Główne składniki: Linalool, decenal
Ostrzeżenia: Może podrażniać skórę. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, należy skonsultować się z lekarzem. Unikaj kontaktu z oczami, uszami i wewnętrznymi obszarami wrażliwymi.